Ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση)

Όλοι λίγο ή πολύ έχουμε ακούσει τί είναι αυτή η «απονεύρωση».

Ο σωστός οδοντιατρικός ορισμός είναι ότι είναι η θεραπεία για την απομάκρυνση του φλεγμαίνοντα νεύρου από τον ριζικό σωλήνα του δοντιού. Σε πιό απλά ελληνικά είναι η διαδικασία για να βγάλουμε το νεύρο από το δόντι που είναι «άρρωστο».

Γιατί όμως γίνεται αυτή η διαδικασία; Ποιά είναι η αιτία που «αρρωσταίνει» το δόντι μας;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην απονεύρωση. Ο κυριότερος παράγοντας είναι η πολφίτιδα.

Πολφίτιδα είναι ασθένεια του νεύρου στην οποία το νεύρο του δοντιού είναι εκτεθειμένο και δεν μπορεί να ανταπαξέλθει μόνο του στα διάφορα ερεθίσματα (κρύο, ζεστό) και ως αποτέλεσμα το δόντι πονάει για να μας δείξει ότι κάτι δεν πάει καλά. Το νεύρο αποκαλύπτεται όταν:

Α) σπάσει το δόντι είτε από τυχαίο χτύπημα ή πολυτερηδονισμό
Β) λόγω τερηδόνας η οποία έφτασε μέχρι τον πολφό.

Αυτές είναι οι συνήθεις αιτίες.

Η τερηδόνα ή κάποιος τραυματισμός του δοντιού είναι οι συνήθεις ύποπτοι της πολφίτιδας

Μερικές φορές απονευρώνουμε κάποια δόντια για να προβούμε σε κάποια προσθετική εργασία (θήκη). Αυτό συμβαίνει διότι όταν ο οδοντίατρος τροχίσει ένα δόντι για να τοποθετήσει μία θήκη, το δόντι αυτό εξασθενεί, ο πολφός καλύπτεται ελάχιστα από οδοντική ουσία με αποτέλεσμα πολλές φορές, αφού καλυφθεί το δόντι με θήκη, να παρουσιάζει αργότερα συμπτώματα πόνου.

Η διαδικασία της απονεύρωσης είναι λίγο περίπλοκη αλλά ας την προσεγγίσουμε με απλά λόγια για να γίνει καλύτερα αντιληπτή.

Πρώτα από όλα κάνουμε μία ακτινογραφία του δοντιού που πρέπει να θεραπεύσουμε για να γνωρίζει ο οδοντίατρος την ανατομία του δοντιού. Μετά κάνουμε τοπική αναισθησία. Το νεύρο αντιδρά με έντονο πόνο σε οποιαδήποτε θεραπεία απονεύρωσης για αυτό πρέπει να γίνει καλή αναισθησία για να μην πονάει ο ασθενής και να διευκολυνθεί η δουλειά του οδοντίατρου.

Στην συνέχεια δημιουργείται μία οδός προς το νεύρο του δοντιού που θα θεραπευτεί και αφαιρείται το νεύρο.

Το αμέσως επόμενο βήμα είναι η ακριβής μέτρηση του ριζικού σωλήνα για να δουλέυει ο οδοντίατρος στο σωστό μήκος εργασίας και να μην βγει εκτός δοντιού ή να μην γίνει καθαρισμός σε μικρότερο μήκος από το πρέπον. Ο υπολογισμός μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους:

Α) Με ακτινογραφία. Τοποθετείται ένα ενδοδοντικό εργαλείο ως το σημείο που θεωρεί ο οδοντίατρος ότι είναι το τέλος του δοντιού.
Β) Με έναν κώνο χάρτου. Αν έχουμε φτάσει στο τέλος, το άκρο του κώνου έχει ένα χαρακτηριστικό στίγμα αίματος.
Γ) Με την αφή. Μερικές φορές μπορεί ο οδοντίατρος να αισθανθεί αν βρίσκεται στο τέλος του δοντιού ή αν υπολλειπεται.
Δ) Χρησιμοποιώντας μια συσκευή εντοπισμού του ακροριζίου (apex locator).

Κάθε τρόπος εντοπισμού του μήκους εργασίας από μόνος του δεν είναι αξιόπιστος. Χρειάζεται επιβεβαίωση του μήκους εργασίας τουλάχιστον με δύο – τρεις τρόπους.

Υπολογισμός του μήκους εργασίας

Αφού έχει οριστεί το μήκος εργασίας, γίνεται σχολαστικός καθαρισμός και απολύμανση του ριζικού σωλήνα στον οποίο βρισκόταν το νεύρο.

Ένα από τα σημαντικότερα σημεία της απονεύρωσης είναι ο σωστός καθαρισμός και η απολύμανση. Κάθε ριζικός σωλήνας πρέπει να καθαριστεί σε όλο το μήκος και να δημιουργηθεί ένα κωνικό κανάλι για να εμφραχθεί πλήρως με εμφρακτικό υλικό.

Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι για να γίνει ο σωστός καθαρισμός του ριζικού σωλήνα. Ο πιό διαδεδομένος είναι ο μηχανικός καθαρισμός με το χέρι και στον αντίποδα έχουμε τον μηχανικό καθαρισμό με ειδικό ενδοδοντικό μηχάνημα. Και οι δύο τεχνικές είναι εξίσου καλές αρκεί να γίνουν σωστά και επιδέξια. Το προτέρημα που έχει ο καθαρισμός με το μηχάνημα είναι ότι είναι πιό γρήγορος, ακολουθεί ένα συγκεκριμένο σύστημα και δημιουργεί κωνικούς ριζικούς σωλήνες που μπορούν πιό εύκολα να εμφραχτούν.

Το τελικό βήμα είναι η έμφραξη του ριζικού σωλήνα με εμφρακτικό υλικό.

Κάνουμε άλλη μία ακτινογραφία για να δούμε αν η έμφραξη είναι πλήρης και το δόντι σφραγίζεται προσωρινά. Στο επόμενο ραντεβού αν το δόντι δεν παρουσιάσει συμπτώματα πόνου τότε το προσωρινό σφράγισμα αντικαθιστάται με κανονικό σφράγισμα και η θεραπεία θεωρείται πλήρης.

proper root canal filling

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί να γίνει η απονεύρωση.

«Και τι έγινε αν δεν θεραπεύσω το δόντι μου; Θα περάσει ο πόνος».

Η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική. Ο πόνος περνάει γιατί η πολφίτιδα από οξεία περνάει σε χρονία μορφή. Ουσιαστικά η ασθένεια μένει, αλλά ο πόνος φεύγει. Αυτό θα μου πείτε δεν είναι καλό; Η απάντηση είναι – σίγουρα όχι. Αν και ο πόνος εξαφανίζεται, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα επανέρχεται.

Πλέον το πρόβλημα δεν βρίσκεται μέσα στο δόντι αλλά γύρω από την ρίζα του δοντιού, την περιβόητη «περιριζίτιδα». Το πρόβλημα είναι ότι σιγά σιγά γύρω από την ρίζα δημιουργείται μία εστία μικροβίων η οποία σταδιακά περιβάλλεται από περίβλημα και εξελίσσσεται σε κύστη.

Δυστυχώς πλέον η πρόγνωση του δοντιού είναι άσχημη. Αν είναι εφικτό γίνεται θεραπεία (πλέον δεν μιλαμε για απονεύρωση, το νεύρο είναι νεκρό) ή ακρορριζεκτομή (μία μικρή χειρουργική επέμβαση στην οποία αφαιρείται το τέλος της ρίζας μαζί με την κύστη). Σε πολλές περιπτώσεις όμως, οι κύστεις δεν θεραπεύονται και το δόντι χρειάζεται εξαγωγή.

Γιατί να ταλαιπωρηθείτε τόσο, να χάσετε την ησυχία σας, το δόντι σας και ένα σημαντικό κεφάλαιο για όλες αυτές τις θεραπείες, όταν η διαδικασία της απονεύρωσης είναι πλέον ανώδυνη και αρκετά πιό οικονομική;

Σήμερα η ενδοδοντική θεραπεία είναι γρήγορη και εντελώς ανώδυνη.

Αν έχετε απορίες σχετικά με την ενδοδοντική θεραπεία επικοινωνήστε με ένα από τους ειδικευμένους οδοντίατρους στις ενδοδοντικές θεραπείες του καταλόγου μας.