Όψεις πορσελάνης

Μπορούμε πλέον να αποκτήσουμε το χαμόγελο που μας αρέσει!

Λαμπερό χαμόγελο με όψεις πορσελάνης

Οι όψεις πορσελάνης δεν είναι κάτι που εμφανίστηκε πρόσφατα στο προσκήνιο της οδοντιατρικής. Απλά τώρα έγινε ευρέως γνωστή.  Σε αυτό βέβαια βοήθησαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η τηλεόραση και κυρίως ο κινηματγράφος καθώς όλα τα μεγάλα αστέρια του κινηματογράφου και της μόδας έχουν αποκτήσει λαμπερά και φωτεινά χαμόγελα (στις περισσότερες περιπτώσεις) χάριν στις όψεις πορσελάνης.

Τί είναι όμως αυτές οι περιβόητες όψεις πορσελάνης;

Όψη πορσελάνης ονομάζεται μία λεπτή επιφάνεια πορσελάνης η οποία προσαρμόζεται πάνω σε ένα δόντι για να αποδώσει σε αυτό το δόντι το επιθυμητό σχήμα και χρώμα.

Πάνω κάτω αυτός είναι ο ορισμός μίας οψης πορσελανης. Για να το κάνουμε όμως πιό λιανά ας πούμε ότι μία όψη πορσελάνης είναι κάτι σαν ένα καπάκι που «καπακώνει» το δόντι για να του δώσει άλλο σχήμα και χρώμα.

Αυτές οι όψεις λοιπόν είναι χρήσιμες όταν δεν είμαστε ικανοποιημένοι από  το σχήμα και το χρώμα του χαμόγελού μας και δεν υπάρχει η διάθεση να διορθώσουμε τα δόντια μας με την ορθοδοντική (η οποία ως γνωστόν είναι αρκετά χρονοβόρα διαδικασία) ή απλώς να αποκτήσουμε λευκότερα δόντια με μία λεύκανση.

Πολλοί αναρωτιούνται πως ακριβώς γίνεται αυτή η διαδικασία, αν πονάει, τι κόστος έχει κλπ.

Στην σελίδα αυτή λοιπόν θα αναπτύξουμε πως ακριβώς μπαίνει μία οψη πορσελανης στο στόμα μας και τί διαδικασίες έχει.

Όψεις πορσελάνης. Πριν και μετά την θεραπεία

Πρωταρχικό ρόλο έχει να καθορίσουμε τί ακριβώς θέλουμε. Ο οδοντίατρός μας,  που έχει ειδικευτεί και έχει την ανάλογη εμπειρία στις όψεις πορσελάνης,  μπορεί να μας δώσει πάρα πολλές λύσεις για να αποκτήσουμε ένα κυριολεκτικά καινούργιο όμορφο και λαμπερό χαμόγελο, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι ο οδοντίατρός μας δεν μπορεί να μαντέψει το τί ακριβώς θέλουμε.

Για αυτό καλό είναι να κατασταλλάξουμε σε μία εικόνα. Δηλαδή να δούμε το χαμόγελο που μας αρέσει. Η τεχνολογία σήμερα έχει εξελιχτεί τόσο πολύ που μπορούμε να αποκτήσουμε οποιοδήποτε χαμόγελο μας αρέσει. Έχετε ευρύ χαμόγελο και θα θέλατε το χαμόγελό σας να μοιάζει με αυτό της Τζούλιας Ρόμπερτς ή της Έλλης Κοκκίνου; Κανένα πρόβλημα. Σας αρέσει το χαμόγελο του Τομ Κρούζ ή του Σάκη Ρουβά, πάλι κανένα πρόβλημα.

Η Χάλε Μπέρι έχει εντυπωσίακό χαμόγελο 

Ένας εξειδικευμένος οδοντοτεχνίτης πάντα σε στενή συνεργασία με τον οδοντίατρό σας μπορεί να κατασκευάσει οποιοδήποτε χαμόγελο. Αρκεί βέβαια να συμφωνήσετε με τον οδοντίατρό σας ότι σας ταιριάζει ένα τέτοιο χαμόγελο γιατί πολλά πράγματα μπορεί να μας αρέσουν αλλά δεν είναι και όλα ταιριαστά στον καθένα μας.

Το πρώτο στάδιο λοιπόν είναι να αποφασίσετε το τί περίπου αποτέλεσμα περιμένετε. Αυτό το στάδιο είναι το πιό σημαντικό. Ο οδοντίατρος πρέπει να καταγράψει όλες σας τις επιθυμίες και προσδοκίες από την θεραπεία αυτή για να μπορέσει και να σας δώσει ένα αποτέλεσμα που θα δικαιώσει τις προσδοκίες σας.

Ας περάσουμε όμως στην διαδικασία της προετοιμασίας ενός δοντιού (η δοντιών) για μία οψη πορσελανης.

Ξεκινάμε πάντοτε με ένα αποτύπωμα της οδοντοστοιχίας για να μπορέσει ο οδοντίατρος να μελετήσει την ανατομία της περιοχής και να μπορέσει να κάνει τις ανάλογες μελέτες για την κατασκευή του νέου σας χαμόγελου.

Αφού κάνει ένα διαγνωστικό κέρωμα (διαμόρφωση του νέου χαμόγελου, σχήματος δοντιών και ανατομικών στοιχείων με κερί πάνω σε ένα γύψινο ομοίωμα της οδοντοστοιχία σας) καταγράφει αυτό το νέο χαμόγελο γιανα δώσει στον τεχνίτη του μία ιδέα ως προς το επιθυμητό τελικό αποτέλεσμα αλλά και για να κατασκευάσει ένα διαφανές δισκάριο για το οποίο θα αναφερθούμε  περισσότερο παρακάτω.

Περνάμε λοιπόν σε κλινικό επίπεδο όπου προσέρχεται ο ασθενής και γίνεται η παρασκευή του δοντιού – ή δοντιών – που θα δεχτεί την όψη πορσελάνης. Ναι καλά καταλάβατε, για να γίνει μία όψη πορσελάνης ο οδοντίατρος πρέπει να τροχίσει το δόντι – δόντια – που θα δεχτούν αυτήν την πρόσθεση. Οι όψεις πορσελάνης απαιτούν την αφαίρεση περίπου 0,5 χιλιοστού από την επιφάνεια του δοντιού αλλά το πάχος μπορεί να είναι και μεγαλύτερο ανάλογα με την περίπτωση.
Εννοείται ότι η παρασκευή των δοντιών γίνεται μετά από αναισθησία, σήμερα η οδοντιατρική προσπαθεί όσο γίνεται περισσότερο να εξουδετερώσει τον πόνο σε κάθε οδοντιατρική πράξη για να γίνει όσο γίνεται καλύτερη η εξυπηρέτηση του εκάστοτε ασθενή. Πόνος δεν υπάρχει λοιπόν.

Μετά την παρασκευή των δοντιών ο οδοντίατρος παίρνει τα απαιτούμενα αποτυπώματα για να μπορέσει ο οδοντοτεχνίτης να έχει μία πιστή απεικόνιση των παρασκευασμένων δοντιών αλλά και του στόματος του ασθενή γενικότερα.

Μετά την αποτύπωση ο οδοντίατρος χρησιμοποιεί το διαφανές δισκάριο που περιγράψαμε πιό πάνω με το σχήμα των δοντιών που περίπου θέλουμε να πετύχουμε και κατασκευάζει με αυτό μέσα στο στόμα του ασθενή προσωρινές όψεις από ακρυλική ρητίνη οι οποίες δείχνουν απολύτως φυσικές, ώστε να μπορεί να κυκλοφορεί ο ασθενής όπως πριν.  Δεν εννοείται σήμερα να μην καλύπτεται ο ασθενής από προσωρινές όψεις.

Οι προσωρινές αυτές όψεις λοιπόν συγκολλούνται με προσωρινή κόλλα πάνω στα παρασκευασμένα δόντια και μετά από μερικές ημέρες ο τεχνίτης ετοιμάζει τις τελικές όψεις από πορσελάνη.
Ο οδοντίατρος λοιπόν δοκιμάζει τις όψεις αυτές στο στόμα του ασθενούς και αν όλα είναι εντάξει και ο ασθενής είναι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, ο οδοντίατρος συγκολλάει τις όψεις στα δόντια του ασθενή.

Άλλο ένα περιστατικό πρίν και μετά την θεραπεία με όψεις πορσελάνης 

Βέβαια όλα αυτά είναι καλά αλλά υπάρχουν και κάποιοι περιορισμοί. Βλέπετε η πορσελάνη είναι αρκετά ανθεκτική μεν αλλά όχι και άθραυστη. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να μην σπάσουν οι όψεις πορσελάνης για αυτό καλό είναι να αποφεύγονται τα πολύ σκληρά φαγητά όπως παραδείγματος χάριν οι πολύ σκληρές φρυγανιές τύπου ντάκου, οι πολύ σκληροί ξεροί καρποί κλπ.

Δυστυχώς η ομορφιά απαιτεί και κάποιες θυσίες. Και βέβαια ας μην ξεχνάμε το κόστος.

Το κόστος μίας όψης πορσελάνης στην Αθήνα κυμαίνεται από 300 ευρώ μέχρι και τετραψήφιους αριθμούς. Είναι μία πολύ ακριβή θεραπεία αλλά ας μήν ξεχνάμε ότι πρόκειται για μία καθαρά αισθητική θεραπεία και η ομορφιά σήμερα κοστίζει αρκετά.

Για να αποκτήσετε λοιπόν ένα καινούργιο χαμόγελο υπολογίστε ότι θα πρέπει τουλάχιστον να βάλετε όψεις πορσελάνης σε 6 -8 δόντια στην άνω γνάθο και άλλα τόσα στην κάτω γνάθο. Μπορείτε βέβαια για να περιορίστε το κόστος να βάλετε όψεις πορσελάνης μόνο στην άνω γνάθο μιάς και τα δόντια της άνω γνάθου φαίνονται περισσότερο (κατά 70% περίπου) από τα κάτω στο χαμόγελο αλλά βέβαια αυτό διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Αν έχετε απορίες σχετικά με τις όψεις πορσελάνης  επικοινωνήστε με ένα από τους ειδικευμένους οδοντίατρους στις όψεις πορσελάνης του καταλόγου μας.